Henkies blog!



31 december - Vuurwerk
Ik ben er weer klaar voor...





31 december - Sneeuwballen
Lekker receptje toch, die sneeuwballen, veel luchtiger dan oliebollen en je kunt ze lekker vullen met slagroom... Ze moeten wel snel opgegeten worden anders worden ze wat slap, maar dat was met de schoonfamilie geen probleem...





30 december - Wat eten we vanavond
Gelukkig had Cristel tijd om het eten te maken, want ik was druk bezig met sleuven trekken en opruimen: een ovenschotel met aardappel, ui, tomaat en basilicum.





30 december - Klussen klussen klussen
Bah wat een vreselijk rotwerk! Ik heb 2 sleuven getrokken om electriciteitsbuizen doorheen te trekken. Van mijn zwager had ik zijn sleuventrekmachine geleend. Tja, de startknop was nauwelijks om te halen, het afzuigen van het stof werkte nagenoeg niet en hij trok het niet door mijn muur... Dat het afzuigen met de stofzuiger niet goed werkte kan overigens ook aan de stofzuiger hebben gelegen. Hiervoor had ik een stofzuiger van Pa gekregen, die hij niet meer gebruikte. Ik ben bang dat deze nu ook meteen overleden is door de hoeveelheid stof die er vrijkwam. Tja, toen de sleuventrekmachine het dus eigenlijk niet echt goed deed en het inmiddels al een gore stofbende in de gang was geworden heb ik maar mijn eigen haakse slijper gebruikt voor de tweede sleuf (de rechter sleuf). Beetje krom maar werkte ook wel. Door de ongelooflijke stofbende ging boven het brandalarm ook nog even af. Uiteindelijk heb ik de voordeur maar open gezet opdat het stof naar buiten kon waaien. Met het sleuven trekken was ik ongeveer een half uur bezig. Met het opruimen en schooonmaken (ook van de bijkeuken en de woonkamer waar het stof onder de deur door kwam) ongeveer 2 uur...





29 december - Wat eten we vanavond
Verse pasta: tuna triangles, met veldsla, avocadocreme en parmezaanse kaas. Een makkelijk toetje: bavarois-trio van de Plus...





28 december - Wat eten we vanavond
Terwijl ik aan het klussen was maakte Cristel een lekkere Thaise kippensoep en kweeperensouffle.





28 december - Klussen klussen klussen
Nauwelijks te zien, maar koste me toch de hele dag om een oude leiding weg te halen deels met stalen buizen, enkele planken weg te halen, een centraaldoos te plaatsen en een nieuwe pvc leiding te trekken naar de meterkast. Morgen aansluiten en verder met nog enkele nieuwe pvc buizen.





28 december - Broodje
Met maanzaad en amandelschaafsel. Lekker voor de zondagochtendbrunch.





27 december - Wat eten we vanavond
Een salade van sla met eetbare bloemen, coquilles met spek, ui, room en Sambuca, aardappel-dille koekjes en een chocoladebakje met ijs en druiven. Die aardappelkoekje komen niet terug op het menu: veel te droog. Tja, af en toe probeer je wat uit, maar het lukt niet altijd evengoed...





27 december - Sneeuw
Het sneeuwde alleen onder de lijn Den Haag - Utrecht. Tja daar bleken we dus net onder te vallen vandaag...





27 december - Rendieren
Toepasselijke naam: steek een waxinelichtje aan en de rendieren rennen achter mekaar aan (toch leuk zo'n kerstmarkt in Hamburg...)





25 december - Kerstdiner
Willy had een prima kerstdiner voorbereid. Vooraf witlofschuitjes met Hollandse garnalen en soep met kipballetjes en kaas-kletskoppen. Bij het hoofdgerecht eendeborst met pruimen en spek en een cranberriesaus, een groenteschotel met aubergine, courgette, tomaat en ui, een salade met wortel, bleekselderij en macadamia noten, stoofpeertjes en aardappelkroketjes. En als toetje een ijstaart. Lekker!





23 december - Klussen klussen klussen
In de gang moet ik het plafond weer dicht maken met gipsplaten, maar voor ik zover ben zie ik al dat er nog heel wat werk te verichten valt. Eerst maar eens het schrootjesplafond in de hal verwijderen. Ook al een deel van de wand verwijderd (zie rechterwand). Nu kon ik enkele loze electraleidingen verwijderen. Helaas meer werk op komst : de oude stalen buizen moeten vervangen door pvc buizen en in de gang moet ik twee pvc leidingen in de muren frezen om een hotelschakeling te maken voor de lampen in de gang: zitten nu nog op 1 schakeling, maar als ik dan toch bezig ga dan maar meteen goed doen...





22 december - Wat eten we vanavond (2)
Als hoofgerecht een gebakken zeebaarsje, gewokte groene asperges en peultjes en knapperige polenta met olijven en rozemarijn uit de oven.





22 december - Wat eten we vanavond (1)
Vooraf een salade van enkele garnalen in knoflook-chili olie met rucola.





22 december - Klussen klussen klussen
Ik zou "even" wat cursusmappen netjes in dozen stoppen op zolder. Kostte natuurlijk veel meer tijd, want en passant moest ik het weer even flink uitmesten, een groot aantal dozen weggooien en überhaupt schoonmaken/stofzuigen. Op een gegeven momet stond ik in het donker: stop doorgeslagen omdat de stofzuiger kortsluiting veroorzaakte. Tja, deze Miele heeft het maar zo'n 20 jaar uitgehouden...





21 december - Wat eten we vanavond
Een lekker mals hertenbiefstukje met pompoenpuree en vijgenchutney van collega Ad Matthijsen!





21 december - Klussen klussen klussen
Na het vervangen van de thermostaatkraan met binnenwerk kunnen we weer lekker warm douchen. Het lekken is ook gestopt nadat we de driewegkraan eraf hadden gehaald en alle onderdelen grondig schoon hadden gemaakt. Het bestelde onderdeel bleek niet te passen en mocht ik gelukkig weer terugleveren aan de Baderie. Nu had ik nog een paar van die andere klusjes die nog waren blijven liggen. Op zolder had ik een nieuwe sifon aangelegd in de afvoer van de ketel, waardoor de planken niet meer pasten, dus die moesten even op maat gezaagd worden. In het toilet was de toiteborstelhouder van de muur gekomen: had ik eerst geplakt, maar nu toch maar wat gaten geboord om dat ding stevig aan een paar schroeven te hangen. Tenslotte had ik al een nieuwe lamp met sensor gekocht om de oude aan de voorkant van het huis op te hangen, maar door de regen en de kou was ik er nog niet aan toegekomen hem op te hangen. Vandaag dan maar dus.





20 december - Wat eten we vanavond
Gnocchi met gehakt, tomatensaus, ricotta, snijbonen, ui, knoflook, kappertjes, olijven, peterselie en geraspte peccorino.





17 december - Klussen klussen klussen
De kerstperiode komt eraan, tijd om weer eens wat te gaan klussen. Eerst eens het binnenwerk vervangen van de thermostaatkraan in de douchecabine, want die reageerde niet meer als je er aan draaide: kwestie van een verkalkt binnenwerk en een verkalte knop vervangen. Nou nog zien dat we de lekkende regendouche kunnen repareren. Die kraan krijg ik er niet af dus misschien maar weer even bij de Baderie langs om te vragen hoe dat nu weer moet.





15 december - Wrap
Hoe ontstaat een nieuw recept? Eigenlijk had ik hier rucola op bedacht, maar ja vergeten mee te nemen. Dan maar een appeltje flinterdun snijden en op de wrap met roomkaas en gerookte zalm plaatsen. Beetje peterselie erop en hij is klaar om zo te eten of op te rollen en nog even te verwarmen in de magnetron.





14 december - Kerstmarkt
In Hamburg. Gezellig druk. Beetje koud (niet zo vreemd in december...). Glühwein ("Traditioneel gedronken op de Duitse Weihnachtsmarkt") hoort er uiteraard bij. Die bratwursten vind ik er persoonlijk niet zo bij horen. Toch maar eentje gegeten...





08 december - Surprises
Van Margreet moest ik ook de Sinterklaassurprises op de site zetten, maar die had ik niet aangezien we geen Sinterklaas hebben gevierd. Daarom kreeg ik haar surpises als foto's, dus bij dezen. Zo te zien veel werk in gestoken, Margreet!





07 december - Wat eten we vanavond
Hertnbiefstukjes, vijgen uit eigen tuin met rode wijn, knolselderijpuree en appelmoes van appeltjes uit eigen boomgaard...





07 december - Kerstboom
De kerstboom staat alweer te stralen. Ze verkochten ze bij de Gamma en deze paste mooi in de kofferbak, dus maar meegenomen en een foto gemaakt, want anders krijg ik van collega Margreet toch de vraag om de foto op de website te zetten. Let ook op dat geinige rendier: hij heeft zijn eigen kerstballen gekregen...





03 december - Wat eet ik vanavond
Noedels met paksoi en garnalen.





22 november - Curaçao
Ons weekje zon ergens aan het eind van het jaar ging dit keer naar Curaçao. We hadden erg veel mazzel, want nov-dec is in feite het regenseizoen en de week voor ons had het nog erg veel geregend en voor volgende week ziet het ook niet al te best uit, maar wij hebben slechts enkele spetters gezien op zondag en een keer een regenbui meegemaakt toen we net in de auto zaten vanaf Westpunt (in Willemstad had het waarschijnlijk niet eens geregend). Dus konden we lekker genieten van mooi weer, eten en drinken, luieren op het strand, een dagje duiken en hebben we nog 3 dagen een autootje gehad om Willemstad te bezoeken, een bezoek te brengen aan de Hato Cave, het Nationaal park Shete Boka (geweldige blowholes doordat de zee op de kust beukt) en bezoekjes af te leggen aan de Aloe Vera plantage en de struisvogelfarm. Het zit er weer op helaas: van ca 30°C naar ca 3°C en regen...





15 november - Sinterk(l)aas
Vandaag intocht van Sinterklaas in Gouda. Ik kan natuurlijk naar de stad fietsen en ergens op de route gaan staan en daar foto's maken, maar het zou er zo druk zijn dat je gedurende de intocht op 1 plek vast zou komen te staan en het is uiteraard weer snertweer. Aangezien we op de fietsroute naar de stad zitten dan maar een paar plaatjes van verklede kinderen en ouders maken, lekker makkelijk vanachter het voorraam...





12 november - Latte art
Een hartje maken gaat me eigenlijk elke keer wel goed af. De rosetta heb ik nu al weer een flink aantal keren geoefend maar dat is toch een techniek die ik nog niet bepaald goed onder controle heb. Ik heb inmiddels wel door dat het walsen van de melk een heel kritieke handeling is: als je niet goed walst krijg je eerst een plas melk en dan pas een kwak schuim en daar valt weinig mee te tekenen. Vandaag ging het me wel weer goed af, hoewel er nog iets teveel melkschuim aan de onderkant zit waardoor het contrast wat minder hoog is. Toch redelijk goed gelukt al zeg ik het zelf.





09 november - Wat eten we vanavond
Een lekker stukje wild: eendenborst, met vijgen/wijn gelei, aardappelpuree en haricots verts-spek rolletjes.





08 november - Wat eten we vanavond
Een Marokkaanse schotel uit de tajinne met pompoen, zoete aardappel, ui en rozijnen en bulghur.





05 november - Inzet Op Maat
Vandaag op de beurs Inzet Op Maat geweest. Draaide allemaal om duurzame inzetbaarheid van werknemers en RIVM stond samen met NISB (Nederlands Instituut Sport & Bewegen) met een stand op de beurs rondom de thema's Veilig en Gezond werken. We stonden tegenover het Internet radio station werken.fm. In de middag had ik daarom een klein interview met hen. Zoek op hun site voor de uitzending van "de middaguren" van donderdag 6 november (maar dus opgenomen op 5 november), of luister hier naar het interview apart.





27 oktober - Wat eten we vanavond
Na zo'n Bossche Bol een simpel maaltje van karwijrijst met venkel en garnalen...





27 oktober - Bossche Bol
Vandaag waren we op het Landelijk Arbo Congres in de Brabanthallen in Den Bosch. Heerlijk dan om na afloop van het congres nog even langs te lopen bij banketbakkerij Jan de Groot en daar een overheerlijke Bossche Bol te halen voor in de trein op de terugweg.





25 oktober - Wat eten we vanavond
Vooraf seccatarollen met rucola en pijnboompitjes. Daarna hertenbiefstukjes met paddenstoelen, sperziebonen en friet. Als afsluiter mini grapefruittaartjes.





21 oktober - Wat eet ik vanavond
Makkelijke en lekkere boerenkoolstamppot met een grote rookworst helemaal voor mezelf...





21 oktober - Bijzonder hoesje
Ik had een hoesje voor mijn Samsung SIII met een magnetische sluiting, maar die begon kapot te gaan. Aangezien ik hem nogal dik vond besloot ik een nieuw hoesje te bestellen, een platte flip cover. Was bij Janox.nl in de aanbieding van 20 euro voor 7,95. Tja toen ie per post was aangekomen en ik hem uit wilde proberen vielen er wel enkele krachttermen want ik kreeg die hoes met geen mogelijkheid over de achterkant van de telefoon heen. Belachelijk! Had ik weer! Maar ja, weet je wat, dan sloop ik die plastic achterkant wel uit de hoes met de magneetsluiting en plak ik de voorkant van de slim cover wel daaraan vast. Dat werkt ook wel, zie plaatje tenslotte. Toen ik dat verhaal vandaag aan collega Gea vertelde in de trein zei zij: "ja, het is ook altijd wat met die batterijwandjes, die krijg je soms helemaal niet los". Daarop ging bij mij een lampje branden: "je bedoelt toch niet dat ik nu geprobeerd heb om de batterijachterwand over de telefoon heen te krijgen en dat het daarom niet lukte...........?". Eh, dat verklaart wel een hoop moet ik toegeven. Sorry Janox dat ik jullie voor rotte vis heb uitgemaakt. Hou ik toch voor 7,95 euro een mooi verhaal en een bijzondere hoes aan over...





19 oktober - Clafoutis
Lekker, deze variant met aalbessen, druiven en bramen en karnemelk in plaats van volle melk (want die was op...).





18 oktober - Maiskoekjes
Tijd geleden ook al eens gemaakt, maar nu met bosui, koriander en een rood pepertje. Lekker met een tilapia filet en pommes duchesse.





18 oktober - Herfst (3)
Niet slecht, het is duidelijk wel herfst maar als je daar 27 graden bij krijgt (nou ja volgens de thermometer aan de schuur dan) vinden we dat wel OK. Vermoedelijk toch wel de laatste keer dit jaar?





18 oktober - Herfst (2)




18 oktober - Herfst (1)




15 oktober - Bleekselderijsoep?
Tja, dat was de bedoeling, te maken met de overgebleven bleekselderij van de dag ervoor, maar toen ze dat niet hadden bij de Plus besloot deze soepkip dat er wel witlof door het gerecht kon en vergat dat ie er ook nog soep mee moest maken. Nou ja niet getreurd: met wat diepvriesgroenten, tomatenpuree en wat pasta maak je in een handomdraai minestronesoep. Het moest wel soep worden want met die beugel in onder en bovenkaak moet ik voorlopig even rustig aandoen met kauwen. Wat heet: ik kon vanmiddag meteen terug want ik had er al een slotje afgekauwd.





12 oktober - Wat eten we vanavond
Al een tijdje niet meer gehad, lasagne. Cristel had een goed receptje gevonden met champignonmix, courgette en verse oregano. Lekker romig, want er ging nog een restje mascarpone en crème fraiche door de bechamelsaus...





12 oktober - Klussen klussen klussen
Gisteren had ik nog als excuus dat het regende, maar vandaag moest ik er toch aan geloven: de gang naast het huis moest maar eens afgemaakt. Alle grote tegels heb ik nu gebruikt en een aantal kleinere om het precies tot het eind af te maken. Ruimt in de tuin ook op nu alle overgebleven tegels weer in de gang kunnen liggen.





11 oktober - Wat eten we vanavond
Vooraf een pannetje met halloumi, kerstomaat, olijven en verse tijm. Als hoofdgerecht een lekkere tonijnsteak met frietjes.





10 oktober - Pompoensoep
Valt me elke keer weer tegen dat die pompoenen vreselijk hard zijn en moeilijk te schillen. Na bakken met een uitje, een pepertje en een aardappel, koken en pureren, mengen met wat kokosroom en besprenkelen met korianderblaadjes en een restje kokosroom resteert echter wel weer een goddelijk lekkere pompoensoep...





04 oktober - Wat eten we vanavond
Meloen met port en flammenkuchen. Eenvoudig en erg lekker.





04 oktober - Hazelnootjes
Ik dacht dat ik na de vakantie dit jaar wel een heleboel hazelnootjes zou kunnen rapen, omdat de hazelaar vol met bloemen had gezeten. Waarschijnlijk zijn die verdraaide eksters, gaaien en egels me voor geweest want ik heb welgeteld 8 nootjes kunnen vinden. Moet je maar niet in september op vakantie gaan...





03 oktober - Zeebaarsje
Tja als je een goed adresje hebt kun je fantastisch eten. Zulke lekkere zeebaars vind je verder nergens, en dan hebben we er gewoon een eenvoudige doch voedzame maaltijd van gemaakt door hem te bakken in boter met wat peper en zout en daar rozemarijn aardappeltjes uit de oven en sla met granaatappelpitjes bij te doen. Smullen!





28 september - Tapas
Lekker weertje vandaag. Niet slecht om eind september 's middags nog een biertje in de achtertuin te kunnen doen in korte broek. Dat vraagt om Spaanse hapjes 's avonds. Van links naar rechts: knooflooktomaatjes uit de oven, albondigas, wortelreepjes met mascarpone dip en soezenbiscuits met makreel-mascarpone dressing.





27 september - Branders
Van Petra kreeg ik een echte crème brulee brander, omdat ze het niet vond kloppen dat ik daar meestal een soldeerbrander voor gebruikte. Maar toen we de laatste vakantiedag aan het Como meer bij een lekker restaurantje aten zag ik in de keuken dat de koks daar mijn idee ook al hebben overgenomen...





21 september - Sicilië
Helaas, het zit er weer op, de zomervakantie dit jaar. Sicilië was warm, droog (1 onweersbui van een uurtje gehad) en relaxed: veel terrasjes, dagjes luieren en lezen en cultureel: Griekse tempels in Agrigento, Selinunte, Segesta, andere Griekse overblijfselen in Taormina en Syracuse, Romeinse overblijfselen o.m. in Piazza Armerina, Marsala, Syracuse, Phoenisische overblijfselen in Marsala en barokke huizen en kerken in vele plaatsen, waaronder Noto, Syracuse, Ragusa, Palermo en verder veel toeristen in Cefalu, Castellamare del Golfo en Taormina. Veel gezien, veel genoten en veel gereisd: nu helaas weer aan het werk...





19 augustus - Wat eten we vanavond
Een lekker broodje biefstuk met black cajun kruiden, sla en tomaat met een dressing van olijfolie, balsamicoazijn en peppadew mosterd.





19 augustus - 1008 km
Tweede keer dat ik meer dan 1000 km uit één tank heb gehaald. Niet slecht want ik had de eerste 170 km gewoon 130 en 120 gereden waar het mocht vanuit Hengelo naar Gouda. Daarna reed ik nog een paar keer 's ochtends gewoon redelijk door naar het werk maar gaf de boordcomputer aan dat ik wel 1100 km kon rijden als ik maar zuinig zou rijden. Daarna heb ik een aantal ritjes achter vrachtwagens gehad, maar kon ik uiteindelijk het record van 1020 km nog niet overtreffen. Er zit dus nog zeker meer in, maar dan moet ik wel een aantal weken gewoon erg rustig aan doen. Niet makkelijk. In ieder geval 1008 km met 52,3 l, dus een redelijke 1 op 19,3 gereden.





17 augustus - Vleutense biertjes
Van Harry kreeg ik een setje van 6 biertjes van Brouwerij Maximus uit Vleuten. Vandaag was het aan het eind van de middag nog lekker genoeg om deze in de tuin te nuttigen. De Stout 6 en de Brutus waren ons iets te stevig/hoppig maar de Saison en de Pandora waren goed drinkbaar. Resteren nog de Highhops en de Stout 8...





17 augustus - Pizza
"Wat zullen we eens doen met dat overgebleven stukje chorizo worst en die plakjes pancetta?" Tja, smaakt wel lekker op een pizza, samen met een uitje, 2 paprika's uit eigen tuin, pommodoro, stukjes tomaat uit pak en oregano, basilicum en tijm uit eigen tuin...





12 augustus - Wat eet ik vanavond
Een spanakopita: bladerdeegpastei met spinazie, bosui, feta en kruiden.





11 augustus - Latte art
Nog niet zo strak maar na een aantal flink mislukte pogingen is het begin van een rosetta er. Practice, practice, practice...





10 augustus - Wafels
Lekkere wafels voor ontbijt. De frambozen waren in de aanbieding bij de Plus, dus die konden er mooi op.





09 augustus - Wat eten we vanavond
Chili-polentakoek, Griekse salade en bramenijs na.





09 augustus - Gang (9)
Zand erover!





09 augustus - Biertje
Biertje nummer 10, een Weihenstephaner. Redelijk fris en fruitig en een echte weizen: een 8. Daarmee hebben we bijna weer een krat leeg, maar de resultaten van deze serie is al te vinden in de sheet omdat we de laatste al eens getest hebben (een Franziskaner weissbier Royal, een 8+).





09 augustus - Bramenkevertjes
Vandaag weer een kilo bramen geplukt om in de vriezer te stoppen en bramenijs mee te maken. Dan moet je wel opletten dat je niet door wespen gestoken wordt en dat je er niet eentje opeet met deze bramenkevertjes erop. Elk jaar zie ik die beesten alleen op de bramen zitten, weet iemand hoe die beesten heten?





08 augustus - Wat eten we vanavond
We eten er weer lekker van: varkenshaasjes met vijgen in rode wijn, rozemarijn aardappeltjes uit de oven en een gemengde salade. Die vijgen had Cristel afgelopen weekend al gemaakt en het was de bedoeling om die in een potje in de kelder te zetten, maar het potje bleek te groot zodat we ze maar wat eerder hebben gegeten. Zo uit de pot waren ze ook al waanzinnig lekker, dus kwamen ze niet allemaal in de pan terecht...





08 augustus - Biertje
Het weer is er eigenlijk niet echt naar maar om 5 uur wordt het toch gewoon tijd om het weekend in te luiden nietwaar? Het 9e weizen biertje alweer deze Maisels Weisse Original. Vorig jaar hadden we een Maisels Weisse Kristall. Die kreeg een 7, deze krijgt een 7-.





03 augustus - Pruimen
Vanuit Middelburg reden we naar Hengelo (via Breda, Gorinchem, Arnhem om de afsluitingen van de A15 en de A50 te omzeilen) want Willy had nog een boom vol pruimen, die ik even moest plukken voordat ze op vakantie zou gaan. Omdat de pruimen wat klein zijn heb ik geen pruimenjam gemaakt met halve pruimen maar ze gewoon met pit en al gekookt en vervolgens door een zeef gedrukt. Leverde weer drie potten pruimengelei op.





03 augustus - Gang (8)
Beetje zand onder de rioolbuis gebracht, piepschuim erover verdeeld en nog wat zand in de rest van de gang gebracht. Langzaam maar zeker wordt het weer wat.





03 augustus - Biertje
Verder met het testen van de weizen biertjes: een Schofferhofer Dunkles Hefeweizen vandaag. Zoals verwacht (meestal met dunkle bieren) vonden we het niet erg weizen-achtig: een 6 1/2.





01 augustus - Middelburg
Voor mijn verjaardag kreeg ik een weekendje Middelburg. Cris had geboekt via booking.com en kon de reservering annuleren als het onverhoopt slecht weer zou zijn, maar dat bleek dus hard mee te vallen: op vrijdag zou het heel mooi weer zijn en pas zaterdagmidag zou er eventueel een buitje vallen. We zijn er dus lekker op uitgegaan, met de cabrio over de deltawerken naar Middelburg, nog even gestopt onderweg voor een lekker broodje hollandse garnalen en lekker wat geshopt en gegeten en gedronken in Middelburg. Er was ook nog kermis op het marktplein, dus wat wil je nog meer?





31 juli - Gang (7)
Vandaag een uurtje verlof genomen en eerder naar huis gegaan om het stuk rioolbuis te vervangen. Dat uurtje kwam wel van pas want uiteraard kwam ik toch nog iets onverwachts tegen: ik moest het oude putje ook echt helemaal verwijderen met de boorhamer want anders kon ik de helling tussen de twee stukken buis niet halen. Dat blijkt dan natuurlijk weer eens een van de weinige dingen in dit huis te zijn die bijkans onverwoestbaar zijn, waardoor ik uiteindelijk pas ca half negen het nieuwe stuk pijp ertussen heb gekregen. Enfin die ligt: beetje zand erop en even laten liggen zodat het zich weer kan zetten. Misschien zondag weer verder.





30 juli - Courgettekoekjes
Heerlijk thuiskomen: even wat bramen plukken, een paar vijgen en 2 courgettes. De courgettes gingen vervolgens door de rasp om gemengd te worden met wat ei, bloem en peper en zout. Daarna heb ik er courgettekoekjes van gebakken.





29 juli - Pijp
Makkelijk dat ik vandaag een afspraak had in Hoofddorp. Kon ik op de terugweg even bij de Baderie die koppelstukken en die pijp van 4 meter ophalen. En jullie dachten dat we die cabrio alleen maar hadden om lekker met open dak te kunnen rijden!





28 juli - Wateroverlast (2)
En die planten stonden toch AAN het water en niet IN het water?





28 juli - Wateroverlast?
Zo erg hebben we het nog niet gehad.





28 juli - 1390 Km
Een evenaring van een record: ik reed zuinig naar huis (4,3 l/100km: ook al weer een evenaring van een record) en vlak voor huis gaf de boordcomputer aan dat ik op deze manier nog 1210 km zou kunnen rijden, terwijl ik al 180 km had gereden...





27 juli - Wat hebben we voor toetje
Een simpel bolletje vanille-roomijs met een paar van de beste bramen uit de tuin.





27 juli - Na de lunch
Is het tijd voor weizen biertje nr 7: Barre Weizen. Een 7-.





27 juli - Lunch
Ik dacht dat we die vijgen uit de tuin wel gewoon zo konden eten, maar Cristel heeft ze met wat geitenkaas in de oven gegrild en er wat balsamico azijn bij gedaan. Tja, smaakte nog beter...





27 juli - Bramen en vijgen
Heerlijk toch zo'n tuin met al dat fruit... (De bramen zijn inmiddels al weer verwerkt in 5 potten gelei).





26 juli - Wat eten we vanavond
Een lekker runderlapje, gewokte zeekraal en een pittige aardappelsalade met rode ui, dragon, mosterd, olie en azijn.





26 juli - Na de lunch
Drink je op zo'n mooie dag een lekere weizen van Hacker-Pschorr... Een 7+...





26 juli - Lunch
Twee overgebleven wraps, wat zullen we daar eens op doen? Ach, dat staat goed met overgebleven rauwe ham, bolletjes mozzarella en basilicum, samen met wat tomaatjes uit de tuin. Smullen...





26 juli - Gang (6)
Tja, bij de Gamma hadden ze geen rioolbuizen 160 mm, dus moest ik een en ander bestellen bij de Baderie. Dat komt pas dinsdag, dus kan ik het naast het huis nog niet afmaken. Dan maar verder met de poort: die was nu te lang omdat de tegels omhoog zijn gekomen. Stukje eraf dan maar en dan kon ik mooi met hulp van Cristel nog een aantal tegels leggen om alvast dat eerste stukje af te maken.





25 juli - Wat eten we vanavond
Zoals al aangekondigd iets met courgettes: twee van die jongens verdwenen in de pasta met gegrilde paprika, courgette, bosui en rode peper...





25 juli - Weizen
Na het verplaatsen van 4 kuub zand tijd voor een volgend wiezenbiertje: Rothaus Hefe Weizen. Lekker, ik denk een 8.





25 juli - Gang (5)
Tja, met hulp van Cristel dan maar die berg zand verplaatst naar de oprit. Wel dubbel werk, maar nu kunnen de auto's er tenminste weer af en op.





25 juli - Gang (4)
Dit gaat niet goed: de eerste 1 1/2 kuub zand ligt inmiddels wel onder de tegels aan het eind, maar de riolering zat vast met draagbeugels aan het huis en deze zijn er deels vanaf geknapt: komt doordat er een verzamelput tussen twee pijpen zat en die is van de muur afgekomen. ik heb die put gesloopt en moet nu eerst de twee leidingdelen aan elkaar vastmaken met een flexibele verbinding. Maar ik heb nog 2 1/2 kuub zand voor het huis liggen, dus hoe moet dat nu?





25 juli - Gang (3) zand...
Oeps! Is dat echt 4 kuub zand? Nou, ik kan tekeer gaan!





24 juli - Gang (2)
Alvast een paar tegels verwijderd. Kom maar op met dat zand morgen.





23 juli - Courgettes
Schoonzus Monique vroeg zich af of het wel wat zou worden met die kleine plantjes, die ik voor mijn verjaardag kreeg. Nou dat zit wel snor: al twee keer courgettebloemen gegeten en komend weekend gaan we zeker iets eten met een paar van die verse joekels!





23 juli - Gang (1)
De gang nast het huis is wat verzakt. Om weer op gelijke hoogte te komen met de buren heb ik wat zand besteld voor het weekend. Vandaag deel 1: eesrt maar eens alle opgeschoten onkruid eruit en die pallet verwijderen.





23 juli - 4,3 l/100km
Vanochtend reed ik 4,4 l/100km naar het werk: een record, want het oude record stond op 4,5 l/100 km. Op weg naar huis helaas geen record, slechts een evenaring van het record van 21 juni 2012. Misschien toch bijzonder want ik reed met de kap open en in 2012 met een dichte wagen, terwijl ik dacht dat het wel wat zou schelen met de kap open. In ieder geval valt er nu zuinig te rijden met dit warme weer. Wat ook hielp was dat de Audi al snel aangaf dat ik moest tanken en toen wilde ik eigenlijk nog even op en neer naar Bilthoven - 90 km - dus ik moest het wel even kalm aan doen om het te halen...





21 juli - Wat eten we nog meer vanavond
Een Mexicaanse ovenschotel met wokgroenten, krieltjes, tortilla chips en geraspte kaas.





21 juli - Gevulde courgettebloemen
Omdat ze er nu nog zijn en ze erg lekker waren: nogmaals gevulde gefrituurde courgettebloemen. Zelfde vulling met extra peccorino kaas en door een bierbeslag gehaald in plaats van ei en bloem. Ook weer erg lekker, maar door ei/bloem worden ze toch iets knapperiger.





20 juli - Latte art
Twee fraaie hartjes op rij. Tijd voor andere vormen.





19 juli - Wat hebben we voor toetje
Omdat ik ook al aan het experimenteren was met courgettebloemen, na de BBQ nog een goed verlopen experiment: un-fucking-believable lekkere frozen yoghurt-aalbessen ijs! Makkelijk toch zo'n ijsmachine.





19 juli - Klussen klussen klussen
Eerst nog een lik grondverf onder het dak aangebracht en toen maar eens de kozijnen een keer grondig schoongemaakt, de ramen gelapt (was echt nodig) en de lijsten vlak boven de ramen schoongemaakt (was ook echt nodig, zie plaatje rechts waar ik links al had schoongemaakt en rechts nog niet).





19 juli - Lunch
Omdat het zo warm is vandaag: lunch met een grapefruit en een nieuw witbiertje: Patrizier Weiszbier (een 7-). Oh ja, die gevulde courgettebloemen hoorden er ook bij natuurlijk...





19 juli - Gevulde courgettebloemen
Toen ik vorig weekend de courgettebloem fotografeerde hadden we al bedacht dat je de bloemen ook kon vullen en eten. Vandaag enkele bloemen geknipt die niet op een courgette groeien en gevuld met mozza, verse kruiden uit eigen tuin en peper en zout. Even door een ei en bloem halen en dan frituren in een laagje olie. Heerlijk!





19 juli - Bloemen
Nou vooruit voor collega Margreet hier nog een bloem aan de waterkant. Vraag me niet hoe die heet Margreet!





18 juli - Waar eten we vanavond
Eigenlijk hadden we een eetdate met Mirjam en Petra, maar omdat Mirjam het superdruk had gehad hebben we dat verplaatst naar augustus. Konden Cristel en ik tenminste Buiten Eten En Drinken uitproberen. Ik had voor 19:00u geboekt omdat het wel eens snel af kon koelen. Nou vandaag dus geen sprake van, was eerder nog iets te warm in de stadtuin van Buiten Eten maar ja uitzonderlijk weer. Tja toen hadden ze ook nog mijn reservering kwijtgeraakt omdat ik gebeld had om zeker te zijn dat ik ook echt buiten kon eten, maar dat hadden ze niet in hun online bestand gezet... Lekker gegeten, zie de plaatjes (bacalao kroketjes, salade van gamba en ham, vangst van de dag - Dorade - en dessert), maar de kaart was niet echt spannend. We zullen bekijken of we met Mirjam en Petra hier gaan eten of (waarschijnlijk) toch ergens anders.





18 juli - Witbier
Volgend weizen biertje om uit te proberen: een Schofferhofen hefe weizen. Wat bitterder dan de anderen. Een 7+.





18 juli - Schilderen
Tijd voor wat onderhoudswerkzaamheden...





18 juli - Makkelijke shake
Hoe maak je een supermakkelijke frape of milkshake? Neem een saladeshaker, voeg ijsgruis onderin, daarna een zakje nescafe cappucinopoeder toe bovenop het gruis (anders blijft het op de bodem plakken), voeg melk toe, shaken en uitgieten!





18 juli - Kruiden
De laatste tijd genoeg foto's geplaatst van het fruit en bloemen, nu ook eens wat kruiden in de hoofdrol. Met name de salie (linksonder) groeit de pan uit.





18 juli - Dagje verlof
Met zulke cijfers op het weerstation om 11 uur 's ochtends was dat dagje verlof geen slechte greep al zeg ik het zelf...





15 juli - Bloemen (2)
Nog een bloem, alhoewel ik bang ben dat die ook in de categorie fruit&groente valt: een courgettebloem!





15 juli - Bloemen (1)
Volgens collega Margreet stond er teveel fruit op de site. "Heb je geen bloemen"? Jawel hoor...





14 juli - Latte art
begint er wel steeds meer op te lijken, maar het hartje mag wat kleiner. Oefenen, oefenen, oefenen...





13 juli - Wat eten we vanavond
Gevulde paprika (tonijn, ui, kappertjes, ansjovis), focaccia en granita di caffè.





13 juli - Latte art
Hmmm, een puntje maken aan het hartje gaat nog wel maar het hart zelf is nog niet bepaald perfect. Blijven oefenen...





13 juli - Krombacher
Verder met het testen van witbiertjes. Vandaag een Krombacher weissbier. Niet zo heel erg weizen vonden wij en had wat frisser gekund. Een 6 1/2...





12 juli - Wat eten we vanavond
Een broccoli-geitenkaas-pistachio quiche.





06 juli - Wat eten we vanavond
Op de Amerikaanse toer: Waldorfsalade, karnemelk biscuits en rivierkreefpasteitjes.





06 juli - Latte art
Het hartje heeft nog een beetje te stompe punt, maar het begint er op te lijken. Met volle melk gaat het beter, maar je moet evengoed opletten wat je doet: de snelheid van schenken bepaalt de hoevelheid melk versus schuim, de hoogte bepaalt of het onder of op het oppervlak terecht komt en dan moet je ondertussen kijken hoe vol het kopje is en hoe ver je staat met je figuur. Enfin, oefening baart kunst...





04 juli - Wat eten we vanavond
Dit heet geloof ik "eten uit de voorraadkast". Van de verjaardag waren er nog wat spullen overgebleven waar wel een lekkere pasta mee te maken was: bosui, paprika, kerstomaatjes, rode peper, een halve chorizo worst, wat peterselie en basilicum. Met wat geraspte pecorino erover en een roseetje erbij een heerlijk maaltje om buiten op te eten.





04 juli - Fruit
Ook de pruimen, zwarte bessen en kruisbessen (niet op de foto) zijn rijp om binnen te halen. Met name de pruimen moet ik op tijd van de boom halen voor die verdraaide Vlaamse Gaaien ze opeten.





04 juli - Brunch
Lekker zo'n dagje verlof. Beetje uitslapen en dan een lekkere brunch met partybroodjes en wat vers fruit uit eigen tuin.





29 juni - Latte Art
Collega Petra stuurde een paar plaatjes op met mooie voorbeelden van Latte art die ze zelf had gemaakt nadat ze dat had geleerd van een echte barista. Ik gaf eigenlijk de moed al een beetje op, maar heb nu ontdekt dat ik gewoon eens op moet houden om het te proberen met magere melk: daar krijg je wel schuim mee gemaakt, maar er is een veel grotere scheiding tusssen de melklaag en de schuimlaag. Bij het uitschenken resulteert dat er telkens in dat er als laatste nog een kwak schuim uit de beker komt rollen, zodat het eventuele effect helemaal verpest wordt. Vandaag met volle melk geprobeerd en dat ging al veel beter. Bijgaand voorbeeld is nog niet perfect: ik was bezig met een hartje maar had beter het laatste beetje schuim niet uit kunnen schenken: nu lijkt het meer een radijsje. Nou ja gewoon verder proberen. Ook maar eens met Petra overleggen...





29 juni - Cadeaus (3) & Hup Holland Hup
Met enkele oranje cadeaus ben ik weer helemaal hip (met dank aan Jade en Luna voor de armbanden) en er helemaal klaar voor...





29 juni - Cadeaus (2)
Ik had alleen aan mijn moeder doorgegeven dat een windorgel aan vervanging toe was en toen kreeg ik van mijn ouders en mijn zus een kraanvogel en inderdaad een nieuw windorgel. Mooi!





29 juni - Cadeaus (1)
"Wat wil je voor je verjaardag?". "Verras me maar". Daar komen heel creatieve ideeën uit. Ronald, Sabine en Jos bedachten dat er nog wel een krat wiessenbier met andere merken getest kon worden (de spreadsheet staat inderdaad al klaar, nu nog wachten op het mooie weer...). Harry, Mirjam, Jasper en Martijn namen Vleutense bieren van brouwerij Maximus mee en mijn zus had enkele Texelse Skuumkoppe meegebracht.





28 juni - Verjaardag
De weersvoorspellingen waren niet bepaald best voor zaterdag, maar uiteindelijk hebben we de hele dag buiten kunnen zitten. Het was weer vanouds gezellig en leuk om iedereen weer eens te zien.





26 juni - Wat eet ik vanavond (2)
Nogmaals iets met mini pannetjes geprobeerd: ei/room/kaas mengsels met wat peper en 4 verschillende ingredienten: gebakken uitjes (met bladerdeeg), peterselie, gebakken salie en hamreepjes. Conclusie: bladerdeeg is niet per se noodzakelijk en alles smaakte eigenlijk wel goed, maar de quiches met salie en peterselie hadden mijn voorkeur, dus afwachten wat er zaterdag op tafel staat.





26 juni - Wat eet ik vanavond (1)
Eigenlijk zou ik een pan-pizza eten, maar ja als je de tomaten al op hebt gegeten bij een ander gerecht en je nog veel ijsbergsla over hebt maak je toch gewoon een makkelijke salade met sla, peterselie, hamreepjes en een olie/azijn dressing? Simpel en toch lekker.





25 juni - Wat eet ik vanavond
Iets uit het insectenkookboek: Hakuna Matata...





23 juni - Wat eet ik vanavond
Cristel zit op een cursus, maar daarom kan ik nog best een lekkere Insalata Siciliana eten...





22 juni - Koelkast
De laatste tijd lekte er water uit de koelkast als we koud water tapten (Amerikaanse koelkast...). Daarom dit weekend de boel maar eens goed ontdooid en schoongemaakt. Dat was weliswaar wel een keer nodig maar het euvel had gewoon te maken met een kapotte toevoerslang. Tja en waar haal je zo gauw een nieuwe slang of koppelstuk vandaan? Bij de Gamma hadden ze het niet, maar ik heb het eerst geprobeerd met een koppelstuk van onze Gardena tuin-sproei-installatie. Dat paste wel maar al gauw begon de leiding te scheuren. Daarom maar een stukje slang gezocht dat er precies overheen bleek te passen. Hopelijk houdt dat het voorlopig uit.





22 juni - Hortensias
Alle drie de hortensias doen het uitstekend dit jaar.





21 juni - Wat eten we vanavond
Eens even proberen of dit iets is voor mijn verjaardag: een provencaals potje. Ik ben er nog niet uit of ze nu zo goed uit de oven kwamen en of het wel zo'n makkelijk maaltje is voor 30 gasten...





21 juni - Kookboeken
Tja volgend weekend vier ik mijn verjaardag en dan moet je de gasten wel wat lekkers voorschotelen, dus maar eena met de neus in de boeken... Of waren we bezig om de ijskast te ontdooien en moesten toen de kookboeken, die er bovenop staan, even aan de kant?





21 juni - Aalbessen
Tjonge, ik moet al weer aan de bak om de aalbessen in de jam te stoppen.





15 juni - Wat eten we vanavond
Zelfgebakken salie-knoflook brood met garnalen San Choy Bau (met lente-ui, rode peper, gember, knoflook, taugeh en koriander op ijsbergsla),





14 juni - Zwagersweekend...
Zwager Patrick was dit jaar aan de beurt. Dat resulteerde in een uurtje flowboarding in Zoetermeer (heb nu nog een stijve nek van de vele valpartijen van dat boardje: was toch niet zo makkelijk als het lijkt!) en een bezoek aan Haarlem (terrasjes, eten, een bezoekje aan het Houtfestival, dat op zaterdagavond in ieder geval niet veel voorstelde, en een kroegentocht). Zondagochtend eerst een ontbijtje en daarna een bezoek aan het Teyler Museum (toch mooi s'neerlands oudste museum, met nu de tentoonstelling "Buitenaards. De jacht op planeten"). Een geslaagd weekend.





14 juni - Wat eet Cristel vanavond
Vanwege zwagersweekend brouwde Cristel snel even een lekker maaltje voor zichzelf: gebakken tonijnsteak met gebakken salie, salade van paprika en komkommer en gepofte aardappel.





11 juni - Frambozen
Met dank aan collega Ad voor het leveren van een stekje van zijn frambozenstruik kunnen wij nu ook genieten van een eerste handje frambozen dit jaar.





09 juni - Dreigende lucht
Ok, de foto genomen met 1 van de creatieve instellingen op de camera, maar de lucht zag er echt raar uit op Pinkstermaandag, ondanks dat de voorspelde buien uitbleven tot 's avonds.





28 mei - Kreta
Het was weer heel vervelend, die 12 dagen Kreta in onze villa met privé zwembad. Het weer had de eerste dagen wat beter gekund, maar er bleven genoeg mooie dagen over om te luieren en te genieten van lekker eten en drinken en de andere dagen gingen op aan wandelingen, rondritten en bezoeken aan steden en dorpjes. Meer fotos volgen onder verhalen en foto's





25 mei - Appelstrudel
Lekker bij de koffie. Niet helemaal zoals op het plaatje in het kookboek, maar ja ik deed het makkelijk door met 4 plakjes bladerdeeg te goochelen in plaats van netjes 1 per strudel: aan de kanten kwam het bladerdeeg dus wat hoog opzetten en de vorm is vierkant geworden in plaats van rechthoekig, maar ach, ze smaakten lekker en daar gaat het toch om?





24 mei - Wat eten we vanavond
Zelfgemaakte zalmkroketjes (lekker!) met een salade van sinaasappel, radijs, rode ui en munt uit eigen tuin.





18 mei - Wat eten we vanavond
Lekkere dingen op de BBQ: maiskolfjes, asperges met salie, tomaten en een paar biefstukjes met kruidenmarinades.





18 mei - Vlak voor het eten
Nog even een klusje afgemaakt: niet te zien op de foto maar die plank moest ik vervangen omdat hij compleet verrot was.





18 mei - Vijgen
Op ons ontbijtbord lag een gedroogde vijg, maar als het een beetje zonnig wil worden de komende tijd komen er vast ook verse vijgen uit eigen tuin dit jaar.





18 mei - Buiten
Lekker hoor zo'n ontbijtje buiten: een Italiaans broodje, Portugeze kaasbolletjes, een gedroogde vijg en Griekse frape...





17 mei - Wat eten we vanavond
Een bladerdeegtaartje met tomaten, mozzarella, basilicum en knoflook.





16 mei - Wat drinken we vanmiddag
Dit weissbier hadden we vorig jaar nog niet meegenomen in ons vergelijkend waren onderzoek: Benediktiner weissbier. Een 7 1/2...





11 mei - Wat eten we vanavond
Tonijn-mais koekjes met avocado sla. (Ik val in herhaling want die koekjes hadden we op 19 oktober 2008 ook al gegeten...)





11 mei - Klussen klussen klussen
Nu het toilet klaar is nog even een klusje in de bijkeuken gedaan: een haak aangebracht in het luik boven de kruipruimte.





10 mei - Waar eten we vanavond
Met zus en zwager afgesproken in Amsterdam. Biertje bij de Irish pub aan het Rembrandtplein, daarna schandalig lekker verassingsmenu gegeten bij senses. Aan te raden (maar trek wel de portemonnee...)





09 mei - The making of the toilet
Zoals beloofd hierbij het filmpje The making of the toilet waarin de oude situatie naast de nieuwe te zien is. Ook te bekijken in een beter en fors groter mp4 formaat.





09 mei - Regenboogje...
Na die zware bui vandaag een dubbele regenboog.





09 mei - Pannenkoeken
Maar dan anders: polentapannenkoeken met hartige vulling van avocado, tomaat, bosui en koriander.





09 mei - Campingtafeltje
Het blad van ons oude campingtafeltje is niet best meer, dus bij de vrijbuiter in Gouda maar eens een nieuwe gekocht. Dit blad kan in tweeën dus nog makkelijker mee te nemen.





08 mei - Wat eet ik vanavond
Aangezien Cristel naar een Shell BBQ is heb ik voor mezelf maar even een quiche met aardappelschijfjes, chorizo en broccoli gemaakt.





04 mei - Wat eten we vanavond
Gerookte tilapia, gegrilde courgette, pinda-komkommer-tomaat salade en rijst. De tilapia werd in een zogenaamde rookzak gedaan, gekocht tijdens ons weekendje Groningen. De rookzak bevat houtsnippers, die een typische rooksmaak geven als je hem in de oven legt.





04 mei - Klussen klussen klussen
Toilet is af! Vandaag de deur weer ingehangen, laatste randjes gekit, schoongemaakt en wat accessoires toegevoegd. Het filmpje "The making of the toilet" volgt nog...





03 mei - Wat eten we vanavond
Tapas: knoflook champignons, gefrituurde courgettelinten, manchego-serrano ham pasteitjes, schoteltje met jakobsschelpen en kruim, gefrituurde wortellinten met gefrituurde basilicum.





29 april - Eendjes
Ach wat een scheetjes, die eendekuikens met mama eend op je oprit...







27 april - Wat eten we vanavond
Mexicaanse vegetarische wraps met avocado, mais, rode peper en tomatensaus.





27 april - Klussen klussen klussen
Ter aankleding een toiletrolhouder, reserverolhouder en wc-borstelhouder opgehangen. De deur is er tijdelijk uit om deze en het kozijn te kunnen schilderen.





26 april - Wat eten we vanavond
Een lamsrack, zelfgebakken brood met basilicum en zongedroogde tomaten en een bleekselderijsalade met nootjes. Lekker glaasje wijn erbij op Koningsdag...





26 april - Oranje...




26 april - Bessenmuffins
De laatste bramen van vorig jaar, met enkele kruisbessen en aalbessen samen met wat cakedeeg, et voila: 12 heerlijke bessenmuffins...





25 april - Wat eten we vanavond
Tja, aspergeseizoen, dus maar weer eens klassiek op Vlaamse wijze.





25 april - Oranje tompoucen
Even voor collega Patrick weer eens een foto van de oranje tompoucen van dit jaar: 5 stuks dit keer. Ze kostten 99 cent in de reclame. Daarmee zijn ze dus goedkoper dan uit de reclame van de Lidl: 4 voor 89 cent, zogenaamd de goedkoopste (OK, ik geef toe dat ik niet weet of ze even groot zijn). Voor de statistieken zie het staatje in de foto: na 2 dure jaren zijn ze weer ongeveer net zo goedkoop als in 2011...





20 april - Pasen
Het Paasweekend goed besteed aan een weekendje Groningen. Het Groninger museum, het stripmuseum, een beklimming van de Martinitoren, jeans en schoenen gekocht en lekker gegeten en gedronken, zelfs een paar maal op het terras. Genoten!





14 april - Klussen klussen klussen
Nog wat gekit her en der en de bedieningsplaat voor de spoelknoppen aangebracht...





13 april - Wat eten we vanavond
Asperges en coquilles met champignons en focaccia en zwarte-bessen-ijs uit de ijsmachine.





13 april - Cocktail
Een Green Bonaire: Cadushy cactuslikeur, sinaasappellikeur, wodka en een kneepje limoensap.





12 april - Wat eten we vanavond
Salade van garnalen, haricots verts, cannelini bonen, paprika en peterselie, met gekleurde kroepoek...





12 april - Klussen klussen klussen (3)
Tja en nadat ik het grootste deel van de dag kwijt was aan kitten en het wasbakje was het bijna een anticlimax dat ik het toilet even ophing en het deksel plaatste. Dat was nauwelijks werk, maar ja, kwestie van goed voorbereiden...





12 april - Klussen klussen klussen (2)
Grootste deel van de tijd ging vandaag op aan kitten (en kit halen bij de Gamma) en het in orde maken van de afvoer van het wasbakje.





12 april - Klussen klussen klussen (1)
Een gat in je sweater, een elektrische handzaag die het begeeft. Ach ja bij het klussen gaat er wel eens iets stuk. Die elektrische handzaag heeft het trouwens ook niet echt lang uitgehouden: ik zag in mijn blog dat ik op 22 maart 2008 een plaatje had van een kapotte Scorpion handzaag, dus dat is ca 5 jaar. Nou ja wel redelijk intensief gebruikt moet ik toegeven.





12 april - Appels
Ook de appelboom staat in bloei. Aan het aantal bloesems te zien worden dat dit jaar echter hooguit 10 appeltjes. Weinig appelmoes dit jaar dus.





11 april - Palmpasen
Terwijl ik aan het klussen was werd er gebeld. Twee kleine meisjes zongen een liedje over palmpasen (iets met 1 ei is geen ei, 2 ei een half ei, 3 ei een paasei en 4 ei een gouden ei). In de klas hadden ze deze pot gemaakt: ik moest er wat water bij doen, dan zouden de zaadjes uitkomen. Toen ik vroeg of het dan gebruikelijk was dat ze daar wat voor kregen antwoorden ze met een ferm nee... Wat aardig toch zo'n gratis cadeau!





11 april - Klussen klussen klussen
Vrije middag, dus de boel eens goed schoon geschrobd met groene zeep, aansluitingen van de radiator en het wasbakje in orde gemaakt en wat gekit (totdat de siliconenkit grotendeels op was, eerst maar weer eens naar de Gamma).





08 april - Wat eten we vanavond
Zeewolffilet met gedroogde tomaten-vinaigrette en pilav rijst.





06 april - Klussen klussen klussen
Voegwerk is af. Radiator en wasbak hangen inmiddels. Moeten nog aangesloten worden maar geeft al weer een heel ander beeld nietwaar?





06 april - Bloesems
Net als vorig jaar zijn de kweeperen - wat aarzelend - een week later aan het bloeien dan de pruimenboom. De kersenboom staat inmiddels ook volop in bloei.





05 april - Klussen klussen klussen
Voegwerk van de wanden is af. Vloer doe ik morgen.





01 april - Wat eten we vanavond
Tofu-groentespiezen van de grill met naan brood uit de oven.





01 april - Klussen klussen klussen
Ok, ziet er niet veel anders uit dan gisteren, maar met de tweede laag structuurverf en de tweede laklaag op het hout denk ik dat het schilderwerk gedaan is.





31 maart - Klussen klussen klussen
Vandaag vroeg klaar dus een eerste laag structuurverf op de wanden en het plafond aangebracht en de eerste laklaag op de hoekkast en het raamkozijn.





30 maart - Klussen klussen klussen
Wellicht niet veel verandering aan te zien, maar ik ben nu klaar met kitten, schuren en plamuren van de muren, plafondplaten en raamkozijn en wilde al aan het schilderen van de muren beginnen toen ik bedacht dat ik eerst nog primer voor een zuigende ondergrond op de muren en plafondplaten moest smeren. Hoekkast en raamkozijn hebben nu in ieder geval twee lagen grondverf gehad en wellicht ben ik van de week in een gekke bui en gooi ik in de middagen nog een paar lagen verf op de muren.





30 maart - Lunch
Lekker buiten lunchen: mozzarella-wentelteefjes en kaasstengels uit de oven (OK, die kwamen gewoon bij de Plus vandaan, maar wij hebben ze in de oven gelegd...)





30 maart - Bloesem
De pruimenboom is dit jaar het eerst, ongeveer een maand eerder dan vorig jaar.





29 maart - Klussen klussen klussen
Zal van de collega's wel weer horen dat het niet opschiet, maar gezien de werkzaamheden vandaag: plafondplaten afgekit, verf afgebrand van het raamkozijn, laatste maal topstuc aangebracht, platen in de hoek en het raamkozijn geschuurd, geplamuurd en gegrond, zou ik toch zeggen dat het einde nadert...





23 maart - Wat eten we vanavond
Garnalenballen met nasi en gebakken emping als hoofdgerecht en lekkere zelfgemaakte (machtige) chocolademousse na...





23 maart - Klussen klussen klussen
Vanwege een etentje gisteravond in Boekelo vandaag wat later begonnen, maar in ieder geval de muren redelijk strak gestuct en opdeklatten op het raamkozijn aangebracht.





22 maart - Latte art
Een net appeltje of hartje is het nog niet, maar kunnen we dit een "walvisje" noemen?





21 maart - Klussen klussen klussen
Dat was een welbesteed middagje verlof: het plafond in de gang gefatsoeneerd, de plafondplaten in het toilet aangebracht en twee lampen met bewegingsdetector aangebracht. Zo schiet het al weer een stuk op.







16 maart - Wat eten we vanavond
Insectentaart...





16 maart - Klussen klussen klussen
Om het plafond in de wc in orde te maken moesten we vandaag eerst even het plafond in de gang slopen: we hebben een enorm aantal loze elektriciteitsbuizen, met of zonder koperdraad, twee loze stukken koperen waterleiding (kwam nog wat water uit) en een loden afvoerpijp verwijderd en een en ander geherstructureerd om netjes met centraaldozen te kunnen werken. Vreselijk wat er een stof achter dat schrootjesplafond vandaan komt! Nog niet klaar maar hopelijk kan ik volgend weekend dan het plafond dicht maken.





15 maart - Wat eten we vanavond
Rucola salade met zalm en canneloni met gehakt, walnoten en salie.





15 maart - Klussen klussen klussen (2)
Inmiddels ook al bezig geweest om voorbereidingen te treffen om straks plafondplaten op te kunnen hangen: het lattenframe daarvoor zit nu op de muur. Voor dat dicht gemaakt kan worden moeten we waarschijnlijk eerst nog in de gang een deel van het plafond afbreken om de electrische draden van en naar het toilet te stroomlijnen, want dat was nog altijd een zooitje. Ook willen we een lamp met bewegingssensor ophangen, dus nog even zoeken op Internet.





15 maart - Klussen klussen klussen (1)
Nog wat rotband op de muren gesmeerd.





09 maart - Klussen klussen klussen
Vanwege dat klusje buiten vandaag alleen wat stucmortel op de muren gesmeerd en alvast enkele afdeklatten gemaakt voor het raamkozijn.





09 maart - Deur
Vanwege het mooie weer een beetje klussen binnen en buiten. De deur wilde nauwelijks open gaan en dat kun je niet hebben met dit mooie weer, dus de sluitingen eruit gehaald, alles goed schoongemaakt en ingesmeerd en weer dichtgemaakt. Nou hopen dat ie weer netjes blijft openen en sluiten.





08 maart - Wat eten we vanavond
Aziatische Panko garnalen met Italiaanse focaccia, Griekse salade en een Spaans wijntje...





08 maart - Klussen klussen klussen
Laatste tegels rechts aangebracht en een randje zwarte tegels om de achterwand op gelijke hoogte te brengen. Morgen maar eens kijken of ik begin met voegen of nog wat ga stucen.





08 maart - Terrasweer
Vanwege het zachte weer schijnt de natuur een maand voor te lopen op schema. Dat kan wel kloppen want vorig jaar maakte ik de eerste foto van een lekker hapje en drankje in de tuin op 7 april. Proost!





06 maart - Internet
Bedankt KPN... Sinds vorige week donderdag hadden we geen telefoon en geen Internet verbinding meer. Eerst dacht ik dat het modem kuren had, maar toen ik de telefoon testte bleek die ook dood te zijn. KPN dus gebeld via mobiel en die konden inderdaad zien dat er iets niet in orde was in hun schakelkast. "Gaat waarschijnlijk 1 to 3 werkdagen duren". Toen we op woensdag nog geen verbinding hadden heb ik maar weer eens gebeld. "Ja meneer, het kan kloppen, er is een grote storing vandaag in Gouda". "Leuk, maar ik had vorige week al over een storing gebeld". "Oh, is dat zo, tja vandaag is er een storing, dus ik kan niet testen wat er nu bij u precies aan de hand is". "Dus dan moet ik morgen nog maar eens bellen?". "Tja, zit niks anders op". Daarna dacht ik: toch vreemd dat ze niks van zich hebben laten horen, ze zouden toch niet weer opnieuw de draadjes verwisseld hebben? Toen we een paar jaar geleden namelijk een nieuwe kabel kregen omdat de oude helemaal verrot was hadden ze ook al de rode en de blauwe draad aangesloten en toen dat niet werkte heb ik meteen de oranje en de witte gebruikt en vanaf dat moment werkte het wel weer. Wat denk je dat er gebeurde toen ik het vandaag weer terugzette naar de rode en de blauwe draad: juist toen werkte alles weer. Dus nogmaals bedankt KPN...





02 maart - Klussen klussen klussen
De tegels voor de linkerwand zitten er op, dus verder met rechts.





01 maart - Klussen klussen klussen
De achterwand is af, dus alvast begonnen met de linkerzijwand. Verder kwam ik nog niet want we moesten naar de verjaardag van Willy.





28 februari - Klussen klussen klussen
Vandaag een vrije dag genomen om wat extra te kunnen klussen. Schoot vandaag redelijk goed op, want ik hoefde nu niet overal gekke hoekjes uit te halen. Wel even wat stress toen we de stortbak testten: hij liep wel vol maar wilde niet meer stoppen. Het stoppersyteem werkte niet goed omdat het er scheef in zat. Waarschijnlijk met het transport gebeurd, want ik had er al eens ingekeken en alles heeft altijd precies zo gezeten als het er vandaag uitzag. Gelukkig zagen we dat het er scheef in zat en kon Cristel dit corrigeren. Ik zag mezelf de hele boel alweer afbreken omdat we een defecte stortbak hadden...





23 februari - Klussen klussen klussen
Lijkt vandaag minder hard op te schieten dan gisteren, maar ja aan bijna iedere tegel moest wel iets gebeuren op de onderste 4 rijen, dus dan schiet het toch minder hard op dan zo'n vloer waar je met enkele tegels van 45 bij 45 kunt werken.





23 februari - Latte art
Begint zowaar ergens op te lijken: een hartje, of bijna een tulpje... Zoals eerder beschreven: ik moet stoppen voor ik de laatste kwak schuim in de kop schenk want daarna lijkt het nergens meer op (nu wel dan?...).





22 februari - Klussen klussen klussen
Gisteren had ik de middag vrij genomen om nog wat laatste zaken voor te bereiden voor vandaag: primer op de houten delen gezet, toch nog wat stucmortel op de muren gezet en wat egalisatiemortel gestort om de boel nog wat vlakker te maken en alvast begonnen met de slijpschijf een aantal tegels af te snijden en op maat te maken. Vandaag nog een aantal tegels op maat gemaakt, alvast gepast om te zien of het op de vloer zou passen en eindelijk tegellijm op de vloer gesmeerd en de vloertegels erop gelijmd. Viel me niet tegen en ik was zowaar vandaag op tijd klaar!





20 februari - Wat eten we vanavond
Aardappelkoekjes met gerookte zalm en bladsla.





15 februari - Wat eten we vanavond
Ragoutbakjes met champignonragout en gebakken rijst met garnalen, doperwten, ham en reepjes omelet.





15 februari - Klussen klussen klussen
Waterleiding vastgezet met enkele klemmen, een paar gaten gezaagd in de plaat voor het frame, de muren hopelijk voor het laatst gestuct en nog een klein beetje egalisatiemortel op de vloer gestort waar het toch nog niet egaal genoeg was. Bijna klaar om te gaan tegelen?





15 februari - Latte Art
Ik heb nu wel een beetje door wat er fout gaat: ik heb telkens een hoeveelheid schuim dat als laatste uit de melkkan glijdt en het plaatje verpest. Links was al een rudimentair "hartje" zichtbaar, maar toen ik het laatste deel uit de kan goot kreeg je die "blob" rechts te zien. Zo kun je natuurlijk niet schilderen met je melk, dus ik moet het walsen en kloppen van de melk gewoon nog eens wat meer onder de knie krijgen...





10 februari - Wat eten we vanavond
Broccoli-aardappel-gratin...





09 februari - Wat eten we vanavond
Omdat Cris gisteren jarig was: coquilles met spek en ui in sambuca en room, met gekruide aardappeltjes en een rucolasalade.





09 februari - Klussen klussen klussen
Misschien niet zoveel verschil met vorige week, maar het water is nu netjes aangesloten en het frame staat waterpas en overal vastgezet.





04 februari - Wat eten we vanavond
Lasagne met spinazie, pijnboompitten en knoflook, met tomatensaus en mascarpone-parmezaanse-kaas saus. Smullen...





02 februari - Wat eten we vanavond
Cristel heeft weer iets uit de Delicious geprobeerd: dubbelgebakken geitenkaassoufflé. Erg lekker...





02 februari - Met passen en meten...
... wordt de tijd versleten. Zo ook vandaag: niet veel meer gedaan dan wat planken op maat gezaagd en op de muur gezet, zodat die plaat links er straks voor geschroefd kan worden en het framewerk van het hangende toilet er tegenaan. Schiet dus weer niet op, maar ja, dat weekje skiën was belangrijker...





28 januari - Skivakantie
Net als 2 jaar terug een weekje geskied in La Toussierre (skigebied Les Sybelles, ca 50 km ten oosten van Grenoble). Gezellig weekje met de schoonfamilie, geen brokken ondanks dat deze jongeman zijn PPE (Personal Protection Equipment) verkeerd om aan had getrokken (en zijn scheerapparaat blijkbaar ook niet meer kon bedienen...)





21 januari - Wat eten we vanavond
Een waanzinnig lekker uitziend taartje met rucola, doperwten, geitenkaas en pijnboompitten. (Smaakte ook uit de kunst trouwens).





19 januari - Wat eten we vanavond
Een basilicum-zongedroogde-tomaten-broodje, salade van kikkererwten, paprika en chorizo en zelfgemaakte loempia's met taugeh, wortel, kool en garnalen.





19 januari - Klussen klussen klussen
Alweer een zak stucmortel leeg en een deel van een zak egaliseermortel. De muren zijn nog niet helemaal klaar, maar de vloer zou nu egaal genoeg moeten zijn om op te kunnen tegelen.





19 januari - Latte art?
Hmmm, ik had iets te weinig melk, waardoor er grote bellen inzaten, het schuim teveel aan elkaar kleefde en bovendien had ik niet het goede cappuccino kopje. Tja, dan krijg je zoiets: zal ik hem "het ruitje" noemen? Het enige creatieve aan deze latte art is de naamgeving van de resultaten, verder lijkt het nog nergens naar...





18 januari - Wat eten we vanavond
Een zogenaamde aardappeltaart uit Idaho: laagjes geraspte aardappel, ui en kaas met tijm en room.





18 januari - Latte art
Tja, op al die youtube filmpjes zeggen ze dat je vooral moet oefenen. Nou dat klopt wel: twee pogingen om een klassieke appel te maken resulteerden in deze creaties. Ik noem ze "The Blob" en "De Kalebas". Vanavond nog maar weer eens proberen...





18 januari - Lappen
Ik bewaar af en toe wat oude lakens, handdoeken etc. om lappen van te knippen, die ik kan gebruiken voor het klussen. Vandaag kwam ik een oud kussensloop tegen die nog in de schuur lag van de studententijd, van de lakendienst van de campus. Dat deed me meteen denken aan dat verhaal van die student die klaagde tegen die andere student dat de lakendienst hem een slecht laken had gegeven met een grote scheur erin. Die andere student antwoordde "maak dat de kat wijs, je hebt natuurlijk gewoon een wild wijf in je bed gehad". Het leukste aan het verhaal was die derde student, die er naast zat en uitriep "dat heb ik niet gehoord"...





18 januari - Klussen klussen klussen
Vandaag bij de Gamma 2 bonnen van 5 euro ingewisseld op een zak stucmortel, egaliseermortel en enkele werkhandschoenen en toen de muren verder afgesmeerd met stucmortel. Als laatste alvast de wand waar het toilet straks aan komt te hangen op maat gemaakt. Ziet er al meteen "af" uit vind je niet?





17 januari - Er warmpjes bijzitten...
Dat zitten we nu er in 1 keer 6 radiatoren geplaatst werden vandaag: 3 in de keuken en 1 op elk van de 3 slaapkamers. Moest ik nog steeds een keer doen, maar ja, druk, druk druk, dus vandaag deed de fa. Lok het voor ons. Hebben ze netjes gedaan vonden we. Allemaal even groot, behalve de radiator op onze slaapkamer: die moest rechtopstaand zijn want die ging op de smalle muur naast het bed. Overigens weer wat geleerd: ik zei dat ze mijn looplamp wel mochten gebruiken voor de kruipruimte, maar dat mogen ze niet meer vanwege een aantal dodelijke ongevallen met elektrische apparatuur in kruipruimtes. Ik deed toch iets met arbeidsveiligheid?





12 januari - Latte Art?
Nu we een Jura Z7 hebben, die zelf het melkschuim maakt zou die latte art nu toch een fluitje van een cent moeten zijn. Ik moet die filmpjes op Youtube toch nog maar eens goed bestuderen, want dit lijkt nog nergens op (hersenstam? vlinder? iemand?). Hij smaakte overigens wel goed...





12 januari - Klussen klussen klussen
Doordat we gisteren laat thuis waren hebben we nieuwe helmen gekocht en een nieuw paar skischoenen voor Cristel en kwam ik alleen vandaag aan het klussen toe. Ik ben maar begonnen met het stucen van de muren. Schoot natuurlijk weer niet op, ook al omdat ik een oude zak stucmortel gebruikte, die was overgebleven van de bijkeuken, en ik moest extra goed roeren om de klonten te breken. Enfin 1 1/2 muur alvast gedaan. Volgend weekend de rest en dan ook de vloer nog wat vlakker maken met egaliseermortel...





11 januari - Wat eten we vanavond
Mediterrane polenta met paprika, olijf en zongedroogde tomaat uit de grill.





05 januari - Wat eten we vanavond
Na het opruimen van de kelder en de kerstboom vanavond een klassieker: Pizza al tonno (klassieker voor mij of gewoon een klassieker uit de Italiaanse keuken laat ik even in het midden...)





04 januari - Wat eten we vanavond
Van mijn zus kreeg ik een abonnement op de Delicious cadeau. In het januarinummer stond een lekker recept van gehaktballen met chorizo. Er moest ook rosbief in gebruikt worden, maar dat hadden ze niet, dus hebben we er biefstuk in gebruikt. Of het daar aan lag weten we niet maar dit waren wel uitzonderlijk lekkere ballen zeg!





04 januari - Klussen klussen klussen
Eindelijk eens iets volgens de planning: de vloer ligt er in. Leek er even op dat het niet meer ging lukken: ik had de tweede zwalustaartplaat op maat gemaakt maar moest nog even naar de Gamma om steenwol op te halen om onder de randen te stoppen opdat de mortel niet door het plafond zou lekken. Achterlijk druk bij de Gamma vanwege hun actie om dit weekend geen BTW te rekenen. Mooi dat ik daar niks aan had, want ik kocht een pak steenwol dat al flink in de aabieding was. Was nog veel te veel, maar ja dat verkopen ze niet in kleinere verpakkingen. Enfin nadat ik dat geplaatst had en de platen had vastgespijkerd hielp Cristel om de mortel te mengen. Maar goed ook want dat kostte toch nog de nodige tijd en ondertussen kon ik mooi de mortel storten en vlak afwerken. Na afloop dus tijd voor een lekkere cocktail van Prosecco met Limoncello. Proost! Nou hoef ik morgen alleen maar de kelder eens op te ruimen en kan ik nog eens genieten van de laatste dag van de vakantie...





03 januari - Klussen klussen klussen (2)
Nu de springbocht is geplaatst en de verschillende leidingen netjes in de hoek zijn weggewerkt kunnen de zwalustaartplaten geplaatst worden om de vloer te gaan storten. De eerste is grotendeels op maat.





03 januari - Klussen klussen klussen (1)
Eerst de leidingen in de hoek weggewerkt, een nieuw espressoapparaat gekocht en toen bezig om de springbocht op maat te maken en een stuk van de afvoer af te zagen en van verf te ontdoen. Nu past ie netjes onder de nieuwe vloer.





02 januari - Wat eten we vanavond
Vegetarische cannelloni met ricotta, champignons, tomaten, paprika en pijnboompitten.





02 januari - Klussen klussen klussen
Tja, laat opgestaan en eerst naar de Gamma en de Baderie om allerlei aansluitstukken te halen voor waterleiding en toilet, dus schoot het wederom niet echt op, maar nu in ieder geval waterleiding naar de wasbak en het toilet helemaal in orde gemaakt.





01 januari - Wat eten we vanavond
Geen goede voornemens dit jaar, maar uiteraard eten we er dit jaar net zo goed van als vorige jaren, dus vanavond knoflook-ouzo-worstjes, tomaatjes uit de oven en marjolein-aardappels uit de oven.





01 januari - Klussen klussen klussen
Nou ja op 1 januari eerst een beetje uitslapen en rustig beginnen en eigenlijk zou ik daarna niet meer gaan klussen. Omdat het toch rotweer was besloot ik nog even de waterleiding in de muur te stucen, dan kan ik daar morgen weer mee verder.